TwistMagazine.se

Magazine-bloggen med en Twist

rainbow

Dags att måla om huset?

För att huset ska behålla sitt vackra yttre är det bra att tvätta fasaden var tredje till femte år, men har det gått 8-12 år sedan man målade om sist kan det vara dags för lite ny färg. Vissa nyare färger kan hålla längre, det gäller att hålla koll på om färgen flagnar eller ser gammal och trött ut. Husets ålder, konstruktion och material avgör hur länge ytskiktet håller.

På putsade hus kan sprickor och skador behöva åtgärdas innan man målar om. Då kan man behöva hjälp av en murare. Det är alltid viktigt att undersöka huset innan man målar det, för att kunna åtgärda problem i tid. Flagnad färg måste skrapas bort. Om man ska måla om huset själv eller anlita en målarfirma beror på hur händig och kunnig man själv är. Det är till exempel viktigt att använda rätt typ av färg för huset.

Rätt verktyg och utrustning är A och O. Bra penslar är noga för resultatet, men även för arbetstiden. Det finns olika penslar för olika ändamål. Räkna med att måla två gånger för bästa resultat.
För lägre enplanshus kan det räcka att använda en stege, men se till att den står stadigt. För större hus behöver man en byggnadsställning. Dessa kan man hyra av företag, eller ibland få tag på billiga begagnade. Tänk alltid på hur du står när du arbetar, för att slippa problem med rygg och nacke.

Innan man börjar måla ska ytan vara rengjord, så att färgen fäster ordentligt. Det är också viktigt att olja in ändträet, där 80 procent av vattenupptaget sker. Sol eller regn är inte bra för ett nymålat hus, kontrollera därför väderleksrapporten och välj en molnig dag som är lagom varm, ca 15-20 grader. Glöm inte att maskera fönster och andra detaljer som inte bör få färg på sig. Det är trevligare att måla om man slipper tänka på att vara så försiktig.

Leave a Reply