TwistMagazine.se

Magazine-bloggen med en Twist

rainbow

Fantastisk utveckling av ledbelysning

För den som har lite koll på elbranschen, och framför allt belysningslösningar, kan nog utvecklingen av ledbelysning nästan uppfattas som en mindre revolution. Här har hänt så otroligt mycket på kort tid, och där det för bara några få år sedan fanns massor av begränsningar, ser man snart inga begränsningar alls. Många anser att ledbelysning är det största som hänt på belysningsfronten sedan Edison uppfann glödlampan, och det vill ju inte säga lite.

Denna ljuskälla ses också som framtidens ljuskälla av de flesta som har kunskap om marknaden, och med tanke på den snabba utveckling som varit de senaste åren finns det heller ingen anledning att tvivla på detta.

Det finns vissa svårigheter vid framställning av ledlampor, som gör att man inte kan få en helt stabil ljustemperatur eller ljusstyrka. Detta måste alltså sorteras fram efter tillverkningen, och när de säljs i butik är de sorterade efter färg och temperatur så att du som konsument ska kunna vara säker på att få samma färg på ljuset om du köper samma typ av lampor från en tillverkare.

Livslängden går heller inte att ange exakt, eftersom de tider som man ofta ser angivna är resultat av laboratorietester. I hemmiljö eller annan användarmiljö kan resultatet skilja, men generellt sett kan man i alla fall slå fast att ledlampor har en mycket lång livstid, och du behöver inte byta ut en lampa på många år. Ett bra sätt att komma ur den slit och slängtrend som rått länge nog nu alltså. Även om man kanske inte kan ange exakt hur länge din ledlampa kommer att lysa, brukar man ändå tala om en livstid som är mellan 40 och 50 gånger så lång som hos en glödlampa, och det talar ju sitt tydliga språk. Att du dessutom kan göra en elbesparing på runt 80%, betyder att du både genom minskad elförbrukning och genom att sällan köpa nya lampor, tjänar in den högre inköpskostnaden på bara ett par år. Att byta ut dina gamla glödlampor mot nya fräscha ledlampor gör alltså en betydande insats både för din privatekonomi och för natur och miljö. Ledbelysning kan nog ses som det klart miljövänligaste alternativet, eftersom det förutom minskad elförbrukning och minskat avfall, också är en belysning utan kvicksilver och andra miljöfarliga ämnen.
Eftersom det numera finns ledlampor som helt och fullt kan ersätta glödlampor i de flesta miljöer, och för de flesta ändamål, finns det ingen större anledning att inte satsa på denna form av belysning.

Leave a Reply