TwistMagazine.se

Magazine-bloggen med en Twist

rainbow

Pumpa på!

Värme och kyla från marken eller urberget är något som många villaägare drömmer om, eller redan har skaffat sig. Det största hindret brukar vara att startkostnaden är så pass hög som den är. När det gäller bergvärme så är det i princip omöjligt att ändra på det – borra själv är inte att tänka på, och värmepumpen kostar vad den kostar. Men markvärme, hur svårt är det egentligen att göra jobbet där på egen hand, gräva ner slang, installera värmepump och så vidare? Där borde det väl gå att spara på kostnaderna en hel del? Till en viss del sant, men som med så mycket här i livet så är sanningen mer komplicerad än så.

Markvärme inte för alla
För det första så krävs rätt så mycket yta att gräva ner kollektorslangen i, för att kunna få ut tillräckligt bra effektivitet. Här är det väldigt viktigt att inte fuska. Om slangen är för kort så kan inte tillräckligt med värme utvinnas, vilket gör att värmepumpen slår över till elvärme – vilket inte är billigt. Alternativt, om man gräver ner slangen för ”tätt”, så kommer jordtemperaturen där permanent att sjunka, vilket inte bara gör att markvärmen inte klarar av uppvärmningen, utan också kan påverka växtligheten negativt.

Det kan bli dyrt att spara pengar
Sedan så är det det där med installation och underhåll av värmepumpen. Det är något som kanske är möjligt att göra själv, men som inte riktigt rekommenderas, speciellt då det där med underhåll. Att anlita en specialist på värmepumpar för att regelbundet serva den är en bra idé, och även för att låta dem sköta själva installationen. Även om det kostar lite mer så kan det löna sig i längden. En dålig installation innebär att man inte sänker uppvärmningskostnaderna med så mycket som man annars kunnat göra, samma sak med underhåll.

Leave a Reply